Sjekking, kjønnsroller og singel-revolusjon

kommentarer 5 kommentarer

Som singel i den lille storbyen Oslo havner jeg ofte i diskusjoner vedrørende sjekking, dating, flørting og sex. Jeg er så heldig og ha flere single venninner som jeg kan dele både tanker, frustrasjoner og fantasier med, og nå som det er sommer sitter samtalene gjerne litt løsere på tungespissen. Vi diskuterer heftig den siste matchen på tinder, han kjekkasen på treningssenteret, den idiotiske eksen som var helt rå i senga eller han dødskjekke på det utestedet. Du vet, han som er altfor ung, men så innmari flott. Vi er en gjeng med meget sterke personligheter, vi vet hva vi vil ha og ikke vil ha og vi er ikke redde for å si vår mening. Vi er alle mellom 28 og 32 år og vi har alle våre erfaringer med det motsatte kjønn - det være seg gode, mindre gode og rett og slett bedritne erfaringer.

Jeg har flere ganger prøvd å observere oss litt utenfra og tenkt på at vi oppfører oss som menn, og hver gang må jeg gi meg selv en feministisk ørefik. Hva er egentlig forskjellen mellom at menn sitter og bjeffer på jenter som går forbi, og at vi jenter lirer av oss noe seksuelt ladet når det jogger en kjekkas forbi i bar overkropp? Vi er raskt ute med pekefingeren hvis mannfolk seksualiserer, slenger bemerkninger og gir oss uønsket oppmerksomhet, men er vi så mye bedre selv? Misforstå meg rett. Jeg er selv aktiv i diskusjoner som omhandler seksuell trakassering, og det er ingen hemmelighet at kvinner er mer utsatt for slike tilnærmelser og overgrep enn menn. Det jeg snakker om her faller ikke inn i den kategorien. Det er selvsagt helt uaktuelt for noen av oss og gå bort til en kar på byen og gripe tak i penisen hans, på samme måte som at det er helt uakseptabelt om en fyr putter hånden sin under skjørtet mitt på dansegulvet.

Det jeg snakker om her er skillet mellom menn og kvinner på sjekkearenaen. Hvor går dette skillet egentlig? Er det mer ok at en mann sluker en kvinne med blikket, mens han åpenbart tenker på noe helt annet enn intellektet hennes, enn at en jentegjeng sitter og skåler i drinker mens de klynker «han der kunne lett få tatt meg oppetter en vegg»? Vi jenter klager over at norske menn ikke sjekker, men er vi så mye bedre selv? Jeg har opplevd at britiske menn har kommet bort på gata og spurt meg med på en kopp kaffe, men noe sånt har jeg aldri opplevd at en norsk mann har gjort. De står gjerne og glor fra den andre siden av dansegulvet til klokka runder desperat, før de snøvler frem noe harry ræl om et nachspiel. På den andre siden sitter jentene og sender stjålne blikk på flotte menn uten noen gang å gå bort og si hei. Hva venter vi på? Skal vi vente på at han skal komme bort og si «du ser så smart ut!», eller kan vi snart ta saken i egne hender? Er det fortsatt sånn at menn skal stå for sjekkingen, at kvinner skal være pene og uskyldige, at aldersforskjellen skal gå fra eldre menn til yngre damer og at one night stands gjør en jente billig? Er det fortsatt sånn at stereotype oppfatninger trumfer gjensidig tiltrekning og lyst? Hvis det er tilfelle i Oslo i 2015 vil jeg gjerne by opp til en revolusjon! Jeg starter med å sende en melding til han dritkjekke fyren fra forrige helg. Han altfor unge vet du. 

5 kommentarer

Han alt for unge

05.08.2015 kl.13:00

Veldig bra innlegg!! (fra en manns synspunkt.) Har heller aldri skjønt hvorfor det er sånn at det bare er mannfolk som må/kan ta initiativet. Støtter opp under revolusjonen!Og ville aldri kalt ei dame for billig etter en "one night stand.." For at en "one night stand" skal fungere trengs det en mann også :)

Linn W. Rosenborg

05.08.2015 kl.17:36

Han alt for unge: Jeg liker at du titulerer deg som "han alt for unge". Merker jeg blir nysgjerrig på hva du mener med det.

Takk for kommentar og støtte - regner med at posten deles! La det være sagt at jeg er helt overbevist om at man fint kan klare en one night stand også uten en mann. Hver sin smak :)

Tom

10.08.2015 kl.19:11

Det er en grunn til at Oslo anses som one-night-stand hovedstaden i verden.

Linn W. Rosenborg

10.08.2015 kl.19:22

Tom: hahha det har jeg aldri hørt før? Hvor i alle dager har du det fra?

Håvard

15.01.2016 kl.23:30

Her er du jo spot on på et av punktene hvor likestillingen har skapt et problem som i aller høyeste grad burde ha en enkel løsning.

Hva er problemet? I hine hårde dager var det ikke like enkelt for kvinnen å si nei, i dagens samfunn er dette heldigvis lettere. Dette har igjen vært med på å forme den "balleløse" mannen, som ikke tør å sjekke i frykt for å få motstand og avslag. Det har også skapt menn som ikke kan å sjekke opp damer med annet enn slibrige kommentarer eller klåing klokka kvart over leggetid natt til søndag. Hvorfor? Begge stereotyper er usikre på seg selv. Den ene underkompenserer mens den andre overkompenserer. Resultatet er passive og utålmodige damer som venter på at Mr.Perfect skal komme til henne.

Alt handler om tilpasning til samfunnet vi står i i dag. Nå må både kvinner og menn må akseptere at de må dra lasset når det kommer til sjekking. Fasiten er at begge har like stort ansvar:

Til alle damer: Dere er faktisk altfor passive. Værsågod, ta gjerne kontakt, si hei! Kanskje du bidrar til at den "balleløse" finner igjen litt tapt selvtillit. Og I beste fall, at du kanskje selv finner mannen du har gått å ventet på skal komme å sjekke opp deg. Ikke vær redd for å fremstå billig, mannen du drar med hjem har akkurat samme prislapp som deg!

Til alle menn: Du har ikke mistet ballene dine, og du behøver ikke klå for å få tilgang på noe du har lyst på. Å være gentleman er forøvrig ikke det samme som å være balleløs. Prøv en liten morsom greie som kalles god gammeldags folkeskikk; Si hei, og akseptèr et nei! Sjansen er stor for at neste sier ja om du er en ålreit fyr.

Happy hunting!

Skriv en ny kommentar

hits