Min hund - mitt ansvar.
Først må jeg si takk for alle gode tilbakemeldinger på innlegg i går om barn og hund. Det er tydelig at hund er et tema som engasjerer mange, og ikke bare meg.
Før jeg nå skal rante litt (igjen) er det viktig å påpeke at jeg på ingen måte er en perfekt hundeeier. Jeg gjør feil, som mange andre. Jeg kan lese Cava feil, misforstå henne og bli irritert over at hun alltid skal sitte oppå meg. Jeg må ta meg i det, og minne meg på at det er sånn hun er. Hun vil sitte oppå sine mennesker, og da særlig meg. Jeg vet innerst inne at ved å bli irritert så skaper jeg en hund som enda sterkere ønsker å belage meg, og følgelig blir enda mer klengete. Jeg kan glemme at jeg går på tur for å lufte henne, og at det ikke er hennes problem om jeg har somlet og fått dårlig tid. Jeg kan la henne sove i senga fordi jeg syns det er så koselig, enda jeg vet at det mest konsekvente er om hun sover på plassen sin hver natt. Jeg gjør også feil og jeg tar meg i det. Daglig.
Det jeg derimot ikke har gjort feil er å få hund uten å tenke nøye gjennom hva det innebærer, lese meg opp på rasen jeg har valgt og sette meg inn i gjeldende regelverk. Dessverre gjelder ikke dette alle. Flere ganger daglig kommer det løse hunder løpende mot oss i parken, noe som irriterer meg like mye som skrikende barn som på død og liv skal klappe. Jeg er ikke for at alle hunder skal hilse på hverandre til enhver tid, og at en løssluppen eier roper "han er bare snill!" fra andre siden av parken er meg revnende likegyldig. Hverken Cava eller jeg liker busende og herjete hunder vi ikke kjenner. Dachsen er en liten, og lang rase. En stor, tung og leken labb over ryggen hennes kan få fatale følger. Hva om den hunden din hund løper bort til ikke er "bare snill"? Jeg var for et par uker siden ute på tur med en venn av meg. Han har en terrier-sak som ikke bare er snill når den møter ukjente hannhunder. At hans hund er i bånd, under kontroll og tatt hånd om etter alle gjeldende regler hjelper lite når der kommer løse hunder fra alle kanter med følgesetningen "han er bare snill!!"
Jeg syns forøvrig det er imponerende mange som ikke skaffer seg grunnleggende kunnskaper om hund før de går til anskaffelse av en. Senest i går møtte Cava og jeg en løs liten chihuahua-tispe i parken. Båndtvang er en ting, men at denne tispa hadde løpetid er noe helt annet. Der løp hun, svinsen og glad, uten eier i sikte. Ved gjentatte anledninger stilte hun seg villig opp foran hannhunder som frustrerte ble dratt vekk av sine eiere. Jeg hang litt rundt for å se om eier dukket opp. Etter noen minutter kommer to svenske jenter tuslende. De roper på hunden, som selvsagt er mye mer interessert i flørte enn å komme på innkalling. Jeg tar med meg Cava bort til dem, og får på denne måten lokket hunden inn til eier. Jeg spør om hunden har løpetid, og eier svarer at hun er ferdig. Det stusser jeg på, og spør hvor lenge hun hadde løpetid. Svaret er
-I litt over en uke kanskje, men hun har sluttet å blø.
Med hevede øyebryn informerer jeg om at en tispe har løpetid i ca tre uker, og at det er først etter at hun har sluttet å blø at hunden har eggløsning og er klar til å pares. Dette var helt ny informasjon for hundeeieren. Det som plaget meg mer var at hun ikke så til å bry seg nevneverdig. Denne tispa var under året. Hunder bryr seg ikke om rase når det kommer til å paring, og om en ung chihuahua-tispe pares med en større hannhund kan det rett og slett ta livet av tispa. Hva er det med folk som skaffer seg et levende dyr uten å skaffe til veie et minimum av informasjon?
Jeg kan ikke gjøre annet enn å håpe at infoen sank inn (informerte også om de tusenvis av kronene hun risikerer å få i bot ved å ikke overholde båndtvang), og at tispa ikke blir paret. Irritert? Ganske.
Som hundeier er det ditt ansvar å:
- Sette deg inn i regelverket. I Norge er det ordinær båndtvang fra 1. april til 20. august. Dette er primært for å verne om vilt, men skal selvsagt følges også i byen. Det finnes flere fri-områder hvor du kan slippe hunden din. Søk opp på nettet hvor disse er i din bydel. Det er heller ikke lovlig å gå fra en bundet hund. Hvor ofte ser du ikke en hund hensatt utenfor matbutikken? Visste du at dette er ulovlig? Se hundeloven også her
- Å vite at det er ikke alle hunder som vil, eller skal hilse. Det kan skyldes usikkerhet, sykdom, trening eller aggresjon. Merk at det ikke er ulovlig å ha en hund med frykt-aggresjon (mange som mener at det er eiers ansvar å kun ferdes steder hvor man ikke møter folk og dyr i disse tilfellene). I hundeloven står det blant annet at hundeholder skal søke å avverge at hunden skaper utrygghet for andre. Slik jeg ser det er det eieren med den løse hunden som i disse tilfellene står for overtrampet.
- Å sette deg inn i din hunds helse og utvikling. Hvis du ikke aner hva som er naturlig, hvordan skal du da vite om hunden er syk?
- Å vite endel om din hunds rasetypiske egenskaper. Hunder har forskjellige instinkter og mye av væremåte kan spores tilbake til arvelige egenskaper.
Ha en fin dag med din hund!
Liv Katrine
28.05.2015 kl.11:37
Veronica
28.05.2015 kl.15:36
Fredrik
29.05.2015 kl.10:00
Så for og avslutte våre hunder er et refleksjon av Deres eiere, har du en stresset og frustrert eier får du en hissig og frustrert hund som er vanskelig og sosialisere men er du rolig og avbalansert så får du kan du få en roligere og mer avbalansert hund som går fint med alt og alle...
10 % gemytt / 90 % eier
Alle hunder er bra i utgangspunktet!!!
Linn W. Rosenborg
29.05.2015 kl.11:38
Også når vi er ute å trener vil jeg helst ha fokus på treningen, og ikke lekesituasjoner med ukjente hunder. Leke gjør vi etter trening.
Jeg blir ekstremt irritert når jeg må løfte opp min hund for å beskytte ryggen hennes mot (som et eksempel) tre løse dalmatinere som ringer henne inn og ruller henne rundt med lange ben og store labber. At jeg da må dra henne ut av situasjonen for å hindre ryggskade skjer akkurat det du beskriver. Jeg bekrefter overfor henne at situasjonen er farlig ved å fysisk fjerne henne. Jeg misliker sterkt å lære hunden min at ting er farlig, men med liten hund er faren for skade reell, og å hindre en brukket rygg trumfer lek med ukjente hunder hun ikke selv vil leke med. Dette virker kanskje som et ekstremt eksempel, men er noe vi opplever ofte. Det dreier seg om respekt for andre, og å holde hunden unna de som ikke vil hilse. Det er ikke en universell regel at alle hunder vil, og skal, hilse - akkurat som oss folk.
liss
29.05.2015 kl.17:42
ha en god helg
27.08.2015 kl.20:14
Linn W. Rosenborg
27.08.2015 kl.20:43