Frigjøring og antisemittisme

kommentarer

For snart et år siden, nærmere bestemt 27. mai 2014 skrev jeg en post i min forrige blogg (limt inn nederst i dette innlegget - under streken). Jeg satt tidligere i dag og skrev et innlegg med samme tema, med nye linker og henvisninger til nyere hendelser. Jeg leste, og linket til, Søderlinds innlegg i Vårt Land om jødehatet vi ikke vil se og Aabel som får jødevitser om askebeger slengt i fleisen. Så kom jeg på dette gamle innlegget og ga opp. Hva har egentlig endret seg i løpet av et lite år? På mindre enn 365 dager? Paris. København. Norske jøder som har bedt om bedre beskyttelse. Hat. Jøder som rømmer Frankrike og flytter til Israel. Mer hat. Monica Csango og Suzanne Aabel er ute i media. Snakker om å være redde, om å ikke vite hva de skal svare egne barn og om venner i naboland som får hakekors tegnet på dørene. I Norge er vi under 1500 jøder. Vi er jækla få, og det skal følgelig ikke mye antisemittene til før store prosentandeler av oss rammes. Personlig har jeg ikke hatt de store skremmende opplevelsene, heldigvis.

Å få svaret "hæ, er du jøde? Ikke sånn ordentlig jøde vel?!" av vantro bekjente som ikke helt kan tro at dette tilsynelatende normale mennesket foran dem er jøde. Som om det er så crazy. Noen ganger føler jeg at jeg kunne sagt "jeg ble kidnappet av aliens da jeg var 12" og fått samme reaksjon.

Å bli spyttet på skoen på vei ut av 20-bussen etter at to menn stirret hardt på Davidstjernen min hele veien fra Ullevål Sykehus til Sagene. Kan være tilfeldig, men det føltes virkelig ikke sånn.

At en kamerat hamret løs verbalt om at jødene styrer verden (og da særlig USA) og kun tenkte på seg selv. Da jeg stoppet han og sa "du unnskyld meg, men kan du vise til noe helst fakta som bekrefter denne eldgamle konspirasjonsteorien om at jødene styrer verden? Trur vi har avmystifisert den evig griske jøden for litt siden altså?" fikk jeg så øra flagra. Det var nemlig opp til meg å bevise at påstandene hans om jøder ikke stemte. Det viste seg kjapt at han, på tross av at vi satt i min stua, at jeg nesten alltid går med Davidstjerne og har en svær menorah stående midt i stua, ikke visste at jeg var jøde. Han ble latterlig sjokkert. Kan igjen her vise til "jeg ble kidnappet av aliens"-reaksjonen. Stemningen mellom oss ble aldri den samme igjen.

Å få spørsmålet "går du med den stjerna fordi du er jøde eller av en eller annen merkelig grunn?" på fest.

Jeg kunne fortsatt, men jeg blir for matt. For sliten. Det jeg nevner her er ufarlig, ja. Alle eksemplene bunner i det samme, nemlig at "jøde" fortsatt forbindes med noe utenfor normalen. Jeg er jøde. Og hadde jeg blitt født et annet sted i verden, eller 80 år tidligere så hadde jeg muligens vært død. Det er en så syk syk tanke. Hadde ikke mormors familie flyttet fra Russland. Hadde ikke morfar deltatt i Milorg og motstandskamp her hjemme. Hadde ikke Tyskland tapt krigen..

Jeg er ikke religiøs. Jeg er ikke tilknyttet synagogen. Jeg er ikke oppvokst med jødiske tradisjoner. Samtidig så er blodet som renner i mine årer jødisk. Tvers gjennom er jeg min mormors barnebarn, med den sterke identiteten og de sterke følelsene det medfølger. Jeg elsker Davidstjernen, og jeg klamret meg til porten utenfor synagogen i Oslo og gråt høylytt etter terroren Paris og København. Midt på dagen, foran statsministeren (som jeg ikke visste var der) og politibetjenter med automatvåpen. Jeg hadde ikke vært i synagogen siden jeg var veldig liten, men akkurat da virket som det eneste stedet jeg hørte hjemme.

Jeg er jøde i Oslo anno 2015. Jeg er ikke redd, men jeg forventer at arven etter motstandsbevegelsen føres videre - og at vi alle kan ha vår trygge havn.Etter å ha lest Harald Stanghelles "I hatets skygge", Aftenposten 24/5/2014, er jeg trist. Jeg er trist, sint, oppgitt og provosert. 

"Nesten en av fire nordmenn mener at jødehat skyldes at jøder oppfører seg dårlig. Slike tall må ikke forbigås i stillhet. De bør ryste oss i vår nasjonale selvfornøydhet denne jubileumsvåren."

"Gjennom en årrekke er det dokumentert et økende jødehat i norske skoler. Jødiske barn blir mobbet, og på noen skoler resigneres det ved å advare elevene mot å bære jødiske symboler."

Tenk at vi, i 2014, ikke må lenger enn til Brussel for å finne barn som må gjemme sine jødiske symboler for å ikke stå i fare for å bli skutt på åpen gate. I Riga fins barnehager med skiltet "Judenfrei" på porten. Denne undersøkelsen viser at det i Frankrike uttykkes antisemittisme hos 37% av befolkningen. Frankrike der altså. I Aftenposten skrev  Monica Csango sin kronikk "Skremt til stillhet" tidligere i år, og i 2013 kunne vi lese Nikolaj Kahns ord i denne kronikken.

I en global spørreundersøkelse foretatt av amerikanske Anti-Defamation League svarer 40 prosent av de norske respondentene at jøder er mer lojale til Israel enn til Norge. Allerede i 2011 svarte min egen mormor på disse anklagene.

Jeg får så vondt av å lese disse (og flere med dem) sakene. Og ja, det er mange saker, Mange linker. Les dem alle, gidder du? Får du vondt i hodet, slik jeg gjør? 

Vondt i hodet. I kroppen. Jeg har lyst å skrike "hva er galt med verden?! Med Norge? MITT Norge? Hvem er dere, dere 15% av Norges befolkning, som har disse holdningene?! Stå opp! La meg se hvordan du ser ut!" Tenk så overrasket du vil bli når du ser hvor "normal" jeg ser ut!

I samme øyeblikk vil jeg legge meg ned og gråte. Gråte for alle som bor i land og områder hvor det er enda verre å være jøde enn i Norge. Hvor det å være jøde gjør deg annerledes. Hvor det å være "annerledes" får deg drept. Jeg vil ta tak i deg, holde deg i kragen, presse øynene dine opp, og vise deg hva som ulmer under overflaten i vårt eget, lille land. Blant syrinene, knoppene som springer i så deilige vår-farger, blant engangsgrillene i parken. I vår egen by. I Oslo, den byen jeg elsker så inderlig. 

Syns du at det er ok at disse holdningene skal ha plass i vårt samfunn? For det er akkurat det det er. Vårt (!) samfunn. Det er vi som former det. Du og jeg. Du, jeg og de 15 % som syns jeg er dritt fordi jeg er jøde. Våkn opp. Dette gjelder deg også, som en medborger.

 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits